Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Veel gemeenten zijn in Nederland bezig om het VN gehandicaptenverdrag te implementeren. Vaak is het begin om de openbare ruimte, de openbare gebouwen, maar ook andere gebouwen in de gemeente toegankelijk te maken voor iedereen. Onze gemeente maakt gebruik van de App en website van ongehinderd.  Veel mensen gemeenten betrekken mensen met een beperking als ervaringsdeskundige. Ook wij zijn dit in de gemeente Goes. Bij mij begon de vraag met “wanneer is iets toegankelijk voor mensen met een beperking”, we kennen veel soorten lichamelijke beperkingen en sinds 2017 is de norm dat alle openbare gebouwen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking. Natuurlijk zijn er zaken die niet geregeld kunnen worden qua toegankelijkheid, ook dit heeft beperkingen, het gaat om de meeste beperkingen, denk daarbij aan
toegankelijkheid voor rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers, toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking, toegankelijkheid voor mensen met een auditieve beperking, toegankelijkheid voor lange mensen, enz.

De vraag is dan vaak wat betekent toegankelijkheid en hoe organiseer ik dat. Wij verzamelden een groot aantal checklisten en/of tips die u daarbij behulpzaam kunnen zijn:

Checklist

Tips:

 

Share